S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

EMLab

European Mobile Laboratory Project

Kratek opis projekta

Nalezljive bolezni, ki povzročajo epidemije predstavljajo v številnih državah veliko nevarnost za javno zdravje, tveganje za širjenje pa se je močno povečalo zaradi globalnih potovanj in trgovine. Virusi hemoragičnih mrzlic kot so virus Lassa, virus rumene mrzlice, virus mrzlice doline Rift, virus Marburg in virus Ebola, ki sodijo v skupino višje in visoko rizičnih skupin 3 in 4, so ali endemični ali povzročajo pogoste epidemične izbruhe v delih Podsaharske Afrike. Ti izbruhi predstavljajo velik izziv za lokalne javne službe in mednarodne organizacije kot je Svetovna zdravstven organizacija (WHO), Zdravniki brez meja (MSF) in mednarodno strokovno skupnost. Te okužbe imajo visoko stopnjo smrtnosti, trajanje okrevanja je zelo dolgo, zato lahko uniči številne skupnosti.

Na mednarodni ravni so vzpostavljene strategije odziva na izbruhe nalezljivih bolezni. Odziv koordinira WHO-jeva Globalna mreža za obveščanje in ukrepanje ob izbruhih (GOARN), ki usklajuje tehnične in človeške vire, ter z visokim nivojem mednarodnega znanja in izkušnjami pomaga obvladovati izbruhe.

Diagnostična težava virusnih hemoragičnih mrzlic je, da klinično posnemajo številne simptome bolezni, kar oteži ali onemogoči klinično diagnozo pri bolnikih. Za omogočanje diagnoze je potrebna vrhunska molekularna in serološka diagnostika in vodilna tehnologija. Do sedaj so bile tovrstne diagnostične možnosti prenosa v bližino bolnikov omejene.

Projekt »Vzpostavitev mobilnih laboratorijev za povzročitelje bolezni 4 varnostne stopnje v kombinaciji s krepitvijo zmogljivosti v Podsaharski Afriki« bo okrepil prenos vrhunske tehnologije, diagnostike in visoko usposobljenih strokovnjakov iz Evrope v dežele Podsaharske Afrike v primeru izbruha nalezljivih bolezni.

 

V ŠTEVILKAH

NOVE PREISKAVE

15

v letu 2014

11

v letu 2015

13

v letu 2016

NAŠA MOČ

7

profesorjev

36

doktorjev znanosti

149

zaposlenih

OBJAVLJENI ZNANSTVENI ČLANKI - SCI

63

v letu 2016

46

v letu 2017

KONTAKT

Univerza v Ljubljani | Medicinska fakulteta
INŠTITUT ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
Zaloška 4,1000 Ljubljana

T: 01 543 74 00 | F: 01 543 74 01
E: imi.info@mf.uni-lj.si

KATEDRA ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
T: 01 543 74 08
E: imi.katedra@mf.uni-lj.si

CERTIFIKATI KAKOVOSTI

Copyright 2001-2019 IMI. Vse pravice pridržane.