S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov > RAZISKOVALNA DEJAVNOST > Tekoči projekti > Raziskovalni projekti in programi > Nadzor prenašalcev porajajočih se mikroorganizmov v Sloveniji

Nadzor prenašalcev porajajočih se mikroorganizmov v Sloveniji

Temeljni raziskovalni projekt ARRS

Kratek opis projekta

Porajajoče se bolezni so se v preteklosti pojavljale na omejenih odročnih območjih, danes pa ogrožajo prebivalstvo po vsem svetu. Zato je nujen enoten pristop k iskanju vzrokov in vzpostavitev občutljivih nadzornih sistemov. Med porajajočimi se grožnjami tvorijo arbovirusi (virus Denga, virus Zika, virus rumene mrzlice, virus Zahodnega Nila, virus Chikungunya) in nekateri paraziti (lišmanija, malarija…) edinstveno skupino patogenov. Med najučinkovitejše prenašalce porajajočih se patogenov uvrščamo različne vrste komarjev in peščenih muh. V okviru projekta bomo vzpostavili sistem nadzora, tako nad prenašalci kot tudi patogeni, ter vpeljali sodobne, občutljive diagnostične metode, ki so osnova za ugotavljanje pogostosti avtohtonih in vnesenih se nalezljivih bolezni ter prvi korak k izdelavi napovednih zemljevidov in s tem ocene tveganja za vnos in izbruh porajajočih se patogenov v Sloveniji.

Projekt bosta izvedli Univerza v Ljubljani in Univerza na Primorskem. Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ima opremo in znanje za dokazovanje porajajočih se mikroorganizmov in za izvajanje prostorske analize pojavnosti prenašalcev in porajajočih se mikroorganizmov. Univerza na Primorskem ima izkušnje z vzorčenjem in določanjem vrst komarjev in peščenih muh ter vzpostavljene metode za ugotavljanje gostote populacije le-teh.

ŠIFRA

J3-8197

DATUM

1.5.2017 - 30.4.2020

POVEZAVE

SICRIS - nosilec

SICRIS - projekt

V ŠTEVILKAH

NOVE PREISKAVE

15

v letu 2014

11

v letu 2015

13

v letu 2016

NAŠA MOČ

7

profesorjev

36

doktorjev znanosti

149

zaposlenih

OBJAVLJENI ZNANSTVENI ČLANKI - SCI

63

v letu 2016

46

v letu 2017

KONTAKT

Univerza v Ljubljani | Medicinska fakulteta
INŠTITUT ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
Zaloška 4,1000 Ljubljana

T: 01 543 74 00 | F: 01 543 74 01
E: imi.info@mf.uni-lj.si

KATEDRA ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
T: 01 543 74 08
E: imi.katedra@mf.uni-lj.si

CERTIFIKATI KAKOVOSTI

Copyright 2001-2022 IMI. Vse pravice pridržane.